Utensil and Equipment (internship)_9

Kamis, 2 November 2019


KITCHEN EQUIPMENT


1. PLATE WARMER












FUNGSI : Untuk menghangatkan plate sebelum digunakan
BAHAN : Besi dan stainlees steel
CARA MEMBERSIHKAN : Bersihkan dengan kain basah lalu lap dengan kain kering


2. JUICE MACHINE











FUNGSI : Untuk membuat jus dalam waktu yang banyak
BAHAN : Plastik
CARA MEMBERSIHKAN : Bersihkan dengan kain basah lalu lap dengan kain kering


3. WEIGHING SCALE












FUNGSI : Untuk menimbang bahan yang berat seperti daging dan beras
BAHAN : Besi dan stainlees steel
CARA MEMBERSIHKAN : Bersihkan dengan kain basah dan dilap dengan kain kering



KITCHEN UTENSIL


1. PASTRY BLENDER












FUNGSI : Untuk memotong bahan yang ada di pastry seperti butter
BAHAN : Stainlees steel
CARA MEMBERSIHKAN : Dicuci dengan air sabun lalu dibilas dengan air bersih


2. PAO STEAMER
















FUNGSI : Alat untuk mengukus pao (bakpao)
BAHAN : Stainlees steel
CARA MEMBERSIHKAN : Dicuci dengan air sabun lalu dibilas dengan air bersih


3. BAKING TRAY








FUNGSI : Digunakan untuk memanggang ataupun memisahkan makanan untuk sementara
BAHAN : Aluminium atau stainlees steel
CARA MEMBERSIHKAN : Dibersihkan dengan air sabun



Komentar